Tuberkelbakterien

Spread the love

Den vilande bakterien i lungorna.

Tuberkulos eller TBC är en smittsam infektionssjukdom som fram för allt angriperlungorna och det kan även påverka andra organ i kroppen också. Så som till exempel;Lymfkörtlarna, lugnsäcken, skelettet, njurarna, hjärnhinnor och blodet. Orsaken till detta sjukdomar är Tuberkelbakterien som är släkt till Mycobacterium.Sjukdomen är ganska vanligt i många länder i Afrika, Asien, Sydamerika och Östeuropamen ganska ovanligt i Sverige. Årligen blir 600700personer sjuka i TBC i Sverige ochde flesta som drabbas är personer med utländsk bakgrund, resten är äldre svenskarsom kanske har drabbats när de var unga eller har nära släktingar i något land där TBCär vanligt.

Syfte

Som vi vet att dagens smittsamma sjukdomar förökar sig hela tiden och orsaken till attfolk insjunker i världen i TBC beror på att det är brist på information eller sjukvård. Syftetmed den här studien är att få kunskap om: hur sjukdomen smittar? Hur man utredardiagnoser? och hur behandlas sjukdomen?

Symtom

De typiska symptomen på sjukdomen är långvariga hosta och upphostningar, blodig slem vid upphostning, trötthet, feber kan vara en annan symptom för TBC, man tappar aptit, man tappar vikt och man kan svettas mycket också. Är man sjuk då måste man tänka på att sjukdomen smittas till andra via luft d.v.s. vid upphostning överförs sjukdomen till den som står nära.De som blir infekterad av Tuberkelbakterien får en infektion i lungorna och sedan förs infektionen vidare till andra organen via blodet. Lymfkörtlarna i lungorna och på halsen kan infekteras.Visa former av allvarliga TBC● Hjärnhinneinflamation: Är en av de farliga TBCsjukdomen,vilket är ovanligt i Sverige.

Miliartuberkulos är också en sort av allvarliga tbcsjukdomen,den sprider sig via blodet och angriper andra organer i kroppen.Tbc i hjärnhinneflamation och i blodet inträffar särskilt hos ungdomar/barn inom kort tid efter att de har smittats av sjukdomen. Den formen av TBC kan vara livshotande och måste botas så fort som möjligt.

Diagnos

Läkaren gör en undersökning på lungorna och tar en röntgenbild på lungorna.Röntgenundersökning av lungorna är mycket viktigt för att kunna se om personen har smittats av TBC eller inte. På bilderna kan man se förändringar på lungspetsen som blivit små hål i lungorna. Prov på slem från upphostningar undersöks också för att kunna hitta tuberkelbakterier. (Röntgen är ny metod som skapar mer detaljerade bilder av lugorna) En annan metod som används för att diagnostisera TBC är en modern metod som kallas för PPDtest. PPD är ett ämne i tuberkelbakteriens kapsel som tas och sprutas in under huden, (Alltså man plantar bakterien under huden) om man får mycket starka reaktioner efter 72 timmar då betyder det att man har en aktiv infektion.

Behandling

kroppen försvarar sig mot tuberkelbakterium genom att immunsystem reagerar och vita blodkroppar går i försvar. Blodkropparna fångar eller kapslar tuberkelbakterium. Det kallas för den primära infektioner vilket är den första infektionen som man fått.Bakterium kan vara vilande i lungorna men inaktiva. Sjukdomen kan bli aktiv efter några år om man bli smittat av tbc. Du kan även själv förbygga sjukdomen genom att sluta ha umgås med personer som är drabbad av TBC, eller om man planerar att åka på semester, det är bra att vaccinera sig innan.Personer som jobbar eller vill utbilda sig inom vård måste vaccinera sig om man inte har gjort den innan, eftersom man riskerar att insjukna i TBC. Vid vaccenations behandling först man borde gå igenom PPDtestet.personer som får icke vaccineras.

● personer med PPD_>6mm

● personer med positiva hiv/aids

● gravida och ammande mammor .6

Man kan nästan alltid bota TBC om man får rätt diagnos i rätt tid och om man inte har andra svåra sjukdomar som t.ex. HIV. De sjuka måste alltid tas hand om de erfarna läkare som har tidigare jobbat med personer med samma sjukdom, man ska isolera de minst i två veckor under behandlingen, behandlingen kan ta cirka 6 månader om man är svårt drabbad eller infekterad.Vid medicinska behandlingen Eftersom tuberkelbakterium är moståndkraft därför börjar patienten först med två olika antibioker som t.ex. Isoniazid och Rifampicin om bakterium är fortfarande rissistent då kan läggs till Pyrazinamid, för att bekämpa mot tuberkelbakterium. Vid ännu effektivare terapien läggs även Etambuto som tredje läkmedeln.

Sammanfattning

● Tuberkulos som förkotas TBC är en smittsam sjukdom som påverkar framför allt lungorna. Det kan även påverka andra organ i kroppen också.

● Sjukdommen är ganska ovanligt i Sverige, de som är drabbad av TBC har ett utländskt bakgrund eller smittats i länder som där TBC är vanliga

Lånngvariga hosta och upphostningar, blodig slem vid upphostning, trötthet,feber är symptom för TBC

● Vid diagnos gör man undersökning slem från upphostningar och röntgenundersökning.

● Tbc kan botas nästan alltid, om man får rätt diagnos i god tid eller om man inte har en annan sjukdom som t ex HIV.

Källor som t. ex. Wikipedia kan inte vara trovärdiga, eftersom där införs informationer av vem som helst.

Avslutning

Jag är intresserad av att forska de olika smittsamma sjukdomar som tbc är en av de.Denna sjukdom är en vanlig sjukdom i Asienska länder där som jag kommer ifrån.Jag har läst flera källor angående sjukdomen. Den största orsaken till varför att det finns TBC bara i de fattiga länder är: att det är brist på sjukhus, brist på statligvård, brist på renvatten, brist på mediciner eller det finns medicin men de används inte på rätt sätt av både vårdaren och patienten. Där tillexempel finns det inte tillräckligt utrustning/matrial som T.ex. Röntgen aparaten som ger mer detaljerade bilder om skadorna.Vi tar som ett exempel Afghanistan, landet har varit i krig i flera år. De flesta är bosatte i byar lång från staden för att vara ifred. De har inte tillgång som exempel bilar och tåg. Det räcker att en familj bli smittad då efter några år Tuberkelbakterium smittar alla de som är bosatt i byn.Slutligen håller jag tummarna, att världen för mänsklighetens skull hjälpa de fattiga länder, för att övervinna den krisa situationer om sjukvård och utrustningar.

Källor

Dessa källor som jag har använt är trovärdiga eftersom de sysslar med de smittsamma sjukdomar. Denna källor har ingen politiska roller om man tänker att den har styrts av ett specifik land som informerades bara om sina godheter.Källor som t. ex. Wikipedia kan inte vara trovärdiga, eftersom där införs informationer av vem som helst.

Det här inlägget postades i SFS Raport گزارشات انجمن. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *