salsals bakgrund och vision

Vad är salsal

Salsal är en ideell förening som bildades 2012. Vi riktar vår verksamhet till ny anlända som kommer från Afghanistan med syfte att främja deras integration i samhället. Vår fokus ligger på ensamkommande ungdomar där behovet av insatser är mycket stort. Våra aktiviteter inkluderar sportevenemang, kulturaktiviteter i samarbete med andra aktörer i civilsamhället. Samtliga aktiviteter är integrationsfrämjande där vi motiverar och stöttar unga för att påskynda deras inträde i svenska samhället. Vår styrka är att vi har en kulturell förståelse för dessa ungdomar som är viktigt för att kunna skapa tillit. Vi värnar om att visa på förebilder i form av unga vuxna som har lyckats bra i Uppsala. Vi värnar om att vägleda ungdomar gällande utbildning och skolval och erbjuda läxhjälp för de som behöver det och som också saknar en lugn arbetsmiljö.

Vad gör salsal

Salsal ämna att erbjuda ungdomar i följande aktiviteter, dessa aktiviteter riktar sig till alla som är intresserade och inte enbart våra medlemmar.

  • Läxhjälp: universitetsstudenter kommer att erbjuda läxhjälp i matte, svenska, engelska och naturvetenskapliga ämne. Läxhjälp erbjuds en gång i vecka.
  • Musik: tillsammans med föreningen diamantgrupp kommer vi att erbjuda ungdomar möjlighet att prova på instrument som dulcimer, dambora mm. Detta skall erbjuds två gånger per månad.
  • Sport: i samarbete med svenska kyrkan där även svenska ungdomar deltar kommer vi att spela volleyboll och fotboll med ungdomar. Denna aktivitet är av integrerande karaktär där svenska och nyanlända ungdomar får mötas och lära känna varandra. De nyanlända ungdomarna tycker att det är väldigt bra att få också träna sin svenska. Svenska tjejer har utryckt att de vill träna volleyboll tillsammans med nyanlända tjejer och för det vill vi ordna en lokal för att göra det möjligt för tjejer som inte har kunnat vara med att delta i sportaktiviteter. – turneringen kommer att ordnas två gånger i fotboll och volleyboll med svenska och nyanlända.
  • Poesi kväller: sex poesi kväller är planerade. Persisk och svensk talande poeter kommer att gästa ungdomarna och ha poesiworkshops för att uppmuntra dem till att utrycka sig. Vi vill uppmuntra specifik tjejerna till att utrycka sig och ta plats på scenen.
  • Bokterapi: vi kommer att hålla i studiecirklar där vi använder lämplig litteratur. Vi kommer att utgå från studieförbundet vuxenskola material ” din egen berättelse” som uppmuntrar till att skriva som en helande process.

vision

– Delaktighet: i samarbete med studieförbundet vuxenskola utbildas våra ledare i ledarskap- folkbildningsmetodiken med fokus på allas delaktighet och möjlighet till inflytande.

– Jämställdhet: vi riktar en del av vår verksamhet specifikt mot tjejer för att underlätta deras möjlighet till att ta del av våra aktiviteter. Jämställdhet är något som genomsyrar allt vi gör. Vi ämnar att hela tiden prata med ungdomarna om det.

– Trygghet: vi satsar på kontinuitetför att ungdomarna ska kunna känna tillit och trygghet med oss. Vi ser alltid till att det finns vuxna närvarande. Den kontakten är oerhört viktigt. Att alltid prata värderingar är viktigt i all kontakt, att skapa en positiv vi-känsla.

– Hälsa: att våra aktiviteter syftar till bättre fysisk och psykisk hälsa, genom gemenskap och glädje vill förebygga att ungdomarna hamnar snett i samhället. De behöver vägledas och sysselsättas. Vi vill satsa på bokterapi för att både främja läsning men även den läkande processen som många har framför sig.

Vi kommer att marknadsföra våra aktiviteter hos våra samarbetspartner och på offentliga platser. Studieförbundet vuxenskola hjälper oss med marknadsföringen och tryck av material vid behöv.

Vi kommer att erbjuda utbildningar i demokrati utifrån materialet ” mitt val” och prata jämlikhet, jämställdhet, rättigheter och skyldigheter i det svenska demokratiska samhället.