Yousof Rizai är bekymrad. Han är ordförande i Salsal i Uppsala, en ideell afghansk förening som stöttar ensamkommande flyktingungdomar. Tillsammas med nätverket Vi står inte ut anordnar de demonstrationer när afghanska ungdomar ska avvisas från Sverige, senast för tre veckor sedan utanför Migrationsverkets förvar i Märsta. Den utvisningen blev uppskjuten.

– Det är oroligt för ungdomarna. Det är bomber varje vecka och de har ingenstans att bo i Afghanistan, säger Yousof Rizai.

Han berättar att många av de asylsökande afghanerna aldrig ens har varit i Afghanistan, att de flesta föddes i Iran och pratar en dialekt som mer liknar persiska.

– Vi vill att ingen utvisas. Vi kräver amnesti oavsett ålder.

Nu är han orolig för en pojke som heter Josef och ska avvisas den 18 juli. Josef är kristen och uppger att hans föräldrar har dödats på grund av sin trostillhörighet.

– Det är farligt att vara kristen i Afghanistan. Kristna fängslas och torteras, säger Yousof Rizai.

Afghanistans vice flyktingminister Alema Alema vill tills vidare stoppa återvändandet av afghanska flyktingar. Hon säger att läget i Afghanistan inte är lämpligt för återvändande och vill att de länder de har avtal med ska ta hänsyn till det. Det innebär dock inte att återtagandeavtalet som Sverige och Afghanistan tecknade i oktober 2016 är uppsagt.

– Det är i kraft och tillämpas av våra myndigheter sedan den 5 oktober 2016, säger Johan Malkan, kansliråd på enheten för migrations- och asylpolitik på Justitiedepartementet.

Föreningen Salsals ordförande Yousof Rizai var 16 år när han kom till Sverige som ensamkommande flykting för sex år sedan. Senare kom hans mamma och syster, som han delar lägenhet med i Gottsunda. På vardagsrumsväggarna sitter en världskarta och en klocka.

Salsal har börjat besöka alla flyktingboenden och ordnar läxhjälp, idrottsaktiviteter, bokklubbar med mera.

– De ska inte känna sig ensamma. Utvisningshot kan leda till självmord. Vi vill få dem att tänka på annat ett tag. De har stor förmåga att överleva, säger Yousof Rizai.

Han berättar att han ska börja plugga. Han brukar tala på afghanska aftnar, som en förebild för andra ungdomar.

– Jag berättar om deras möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Jag vill hjälpa andra att integrera sig. Det är en av de stora frågorna i Sverige, säger han.