Salsals fjärde poesifestival, Konst under den tunga skuggan av krig och motstånd

Spread the love
Bild: Asif Talash

Salsals fjärde poesifestival, Konst under den tunga skuggan av krig och motstånd, 11 september på Uppsala universitet i Sverige. 

Rapport: Magnus Dahlerus

För fjärde året i rad arrangerade förbundet Salsal poesifestival i Uppsala. I år deltog omkring tjugo poeter från olika länder i EU. De läste dikter på persiska och svenska.
Årets festival ägde rum i Humanistiska teatern på Uppsala Universitet. Festivalen drivs av Salsal förbundet i Sverige med stöd från Uppsala kommun. Salsal är en förening som driver projekt inom kultur och idrott för sysselsättning och integrering i det svenska samhället. Föreningen samlar människor från Afghanistan i Sverige, och alla som är intresserade, under poesifestivalen också afghaner från övriga europa. Namnet Salsal är hämtat från de buddastatyer som talibanerna förstörde i 2001 i centrala Afghanistan. Statyerna sattes upp på World Monuments Watch 2008 och de tillhör världsarvet enligt Unescos världsarvslista. Det pågår försök att återuppbygga dem.    

Zia Qasemi poet & författare ( Kultur ansvarig i Salsal Förbundet Sverige )

I år började de inbjudna afghanska poeterna med att rikta ett tack till Svenska PEN som var på plats. Värden känner till den svåra situation som Afghanistan idag befinner sig i. Poeterna påminde om alla författare och poeter som är kvar i Afghanistan och nu lever gömda och behöver hjälp. Årets festival var en festival av skrik och rop från djupet ur afghanska poeter strupar. 

Magnus Dahlerus ( Ordförande på författare sällskap – Uppsala )

Poesifestivalen samlas kring poesi, dels för poesis egen skull men också för att uppmärksammas den, sprida dess ord och öka kunskapen om den. Festivalen samlade i år, som tidigare år publik från många olika länder, specifikt nu: London, Paris, Berlin, Nederländerna, Schweiz, Wien, Oslo och olika delar av Sverige. 
En viktig aspekt för integration är att ta till vara på den kultur man härstammar ifrån. Genom att lära känna sitt ursprung stärker man sin identitet. Med den kunskapen möter man lättare det som är nytt och kanske främmande. 

Hamideh Mirzad

Ett annat syfte med poesifestivalen är att öka kunskapen om Afghanistans litteratur i Uppsala och i Sverige. I Sverige finns många människor, medborgare och de som väntar på uppehållstillstånd, med Afghanistanska ursprung. För många är det viktigt att få mer kontakt med svenska kulturen och öka kontakten med det svenska kulturlivet. Det blir intressanta möten, om poesi och litteratur som dessutom leder till integration.   

Förbundets styrelse

Visionen för festivalen är, som är ett årligt återkommande arrangemang, att bygga upp en mötesplats för afghanistansk och svensk litteratur, för poeter och publik från de olika länderna. I år deltog, för att nämna några: Mohammad Sharif Saiidi، Zia Qasemi, Azita Qahraman, Hamideh Mirzad och Asef Hosaini alla välkända poeter på i persiskt språkområde. Dessutom medverkade Magnus Dahlerus poet och ordförande i Uppsala författarsällskap, Namdar Nasser etablerat svensk författare och förläggare.

Festivalen besöktes också av Kholod Saghir chefredaktör Svenska PEN, skribent, översättare och konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival. 

Festivalledningen, inbjudna poeter och publik är mycket nöjda med festivalen. Den är på god väg att bli institution i Uppsalas kulturliv. Ett välbehövligt tillskott för en stad som vill kulturhuvudstad. 

Det här inlägget postades i SFS Raport گزارشات انجمن. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *