Salsal förbudets protestbrev mot talibanregeringens beslut om stängda flickskolor i Afghanistan

Spread the love

Den olagliga talibanregering backade den 3 mars 1401 från sitt tidigare tillkännagivande om att återöppna alla flickskolor och flickgymnasier.

I en tidigare förklaring påstod att man väntar på ett beslut om elevernas klädstil som ska vara i enlighet med Sharialagen. Redan då visades det att man som förra talibanstyret på 90-talet vill förbjuda flickors skolgång från högstadiet uppåt.

Vanligtvis koplar talibanerna sin politisk motivering till islamiska lagar men inget islamiskt land har förbud mot flickors utbildning. Talibanernas definition av islamiska lagar är baserad på den fundamentala könsapartheid.

Förnekande av rätten till arbete och utbildning för kvinnor, segregeringen av utbildningsmiljön efter kön och stängningen av skolor för flickor är tydliga exempel på talibanernas könsdiskriminerande syn och en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter mot hälften av landets befolkning.

Sådant beslut fattas dessutom samtidigt som man försöker normalisera relationen med det internationella samfundet för att bli erkänd. Det tyder på att talibanregering har tagit kvinnors utbildnings- och arbetsrätten som gisslan för att bli erkänd. Omvärlden bör absolut inte sänka kraven.

Afghanska Civilsamhälle och kulturaktivister uppmanar det internationella samfundet särskilt svenska regeringen samt riksdagen att agera kraftfullt för demokrati, jämlikhet och jämställdhet i Afghanistan.

Det här inlägget postades i مقالات. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *