integration

Spread the love

Vad är integration?

Jag antar att integration är en lång process, där en grupp går från att vara minoritet i ett samhälle till att bli en del av majoriteten.

Det är också att lära sig om samhällets villkor och beteenden, på det som är viktigt att veta och tänka på som nyanländ. Passerar man rött ljus eller väntar man på grönt ljus? Slänger man skräp i överallt eller slänger man det i soptunnan? Kan man tala och skratta högt hur man vill på bussen eller offentliga eller bör man visa respekt på ett sådant sätt att man pratar lugnare och använder hörlurar när man lyssnar på musik? Går man på gångbana eller cykelbana? Rökar man cigarett på rätt ställe eller är det förbjudet på vissa ställen?

Vi kan alla bestämma oss att för att själva börja integrera oss och även hjälpa de nya svenskarna att kunna göra samma sak. Vad kräver integration för en nyanländ? Jo, det bör skapas bättre möjligheter för att de ska känna sig välkomna och delaktiga i samhället.

Det bör skapas bättre möjligheter för att de ska känna sig välkomna och delaktiga i samhället.

Ett av de mest avgörande verktygen för integration är idrott. Idrott är nyckeln till integration eftersom att det är ett gemensamt språk som alla mer eller mindre kan kommunicera genom. Uppsala kommun har tagit ett beslut som höjt hyran på sporthallen från 80 kr/tim till 150 kr/ tim vilket är helt oacceptabelt då det kan skada (överväg att använda ordet ”hämma” istället) integrationsarbetet framöver eftersom de flesta unga nyanlända deltar på nästan alla idrottsaktiviteter som ger dem möjlighet att träna svenska, hitta vänner, ge ett socialt sammanhang etc.

Eftersom kostnaden för hyran redan är dyr för vissa föreningar tvingas de att lägga ner sina sportaktiviteter då det nästan är omöjligt att betala högre medlemsavgift än den existerande. Unga nyanlända förlorar alltså möjligheten att integreras genom sport.

Det andra problemet som hämmar integrationen är att det mycket svårt och få projektpengar från kommunen och andra bidragsgivare för idrott vilket gör att vi kan inte lyckas med det klockrena verktygen som idrott är för vårt lands integration.

Text: Yousof Rizai, Ordförande i Salsal förening i Uppsala

 

Det här inlägget postades i مقالات. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *